ΕΥΧΗ

Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη. Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος 1749-1832)

02 Μαρτίου, 2019

Νότα Κυμοθόη "Ο μήνας Ανθεστηριών κι Ελαφηβολιών ή Μάρτιος" Δοκίμιο


Θεός Διόνυσος, οικία των Προσωπείων, Ψηφιδωτό  Δήλος (475 π.Χ.)

Νότα Κυμοθόη 
"Ο μήνας Ανθεστηριών κι Ελαφηβολιών ή Μάρτιος"
Δοκίμιο


Ο μήνας Μάρτιος, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, αντιστοιχεί στο 1ο 15ήμερο του Ανθεστηριώνα αφιερωμένος στον Διόνυσο (σύμφωνα με το αρχαίο αττικό ημερολόγιο)

και στο 2ο 15ήμερο του Ελαφηβολιώνα αφιερωμένος στην Άρτεμη (σύμφωνα με το αρχαίο αττικό ημερολόγιο). Το αρχαίο αττικό ημερολόγιο δημιουργήθηκε από τον αρχαίο  Έλληνα Μέτωνα το 430 π.Χ.. Ο Μέτων υπήρξε σπουδαίος μαθηματικός, αστρονόμος, γεωμέτρης και μηχανικός-αρχιτέκτων και όρισε τους πλήρεις και κοίλους μήνες αλλά και τους χρόνους και συμπλήρωσε το έτος με τον μήνα Ποσειδεών. Το αττικό ημερολόγιο βελτιώθηκε αργότερα από τον Κάλλιππο και τον Ίππαρχο τον Νηκαεύ ή Ρόδιο. Ήταν Έλληνας σπουδαίος μαθηματικός, αστρονόμος και γεωγράφος. Υπήρξε σπουδαίος χαρτογράφος, γιατί τυχαία ανακάλυψε τη μετάπτωση των ισημεριών.
Η ημέρα για τους αρχαίους Έλληνες άρχιζε από τη δύση του ηλίου (το κρατάνε αυτό οι μουσουλμάνοι ακόμα, όταν γιορτάζουν το ραμαζάνι τους), κι όχι όπως αρχίζει τώρα μετά τα μεσάνυχτα.
Ο μήνας αυτός αποτελούσε στην αρχαία Ελλάδα μεγάλη γιορτή ιδιαίτερα στην αρχαία Δήλο που τιμούσαν τον μουσηγέτη Απόλλωνα, το Διόνυσο των Ελευθερών τιμούσαν σε μια μικρή κωμόπολη ανάμεσα στα σύνορα των νομών Αττικής και Βοιωτίας και στις που΄μερες γιορτές των Διονυσίων εν άστει στην αρχαία Αθήνα αλλά και σε όλες τις άλλες περιοχές των αρχαίων Ελλήνων. Σε όλα τα αρχαία Ασκληπιεία τιμούσαν τον Διόνυσο μαζί και τον Ασκληπιό με διαγωνισμούς Ποίησης και Κωμωδίας. Την εποχή εκείνη γιόρταζαν και τα "Μυστήρια εν Άγραις" προς τιμήν της Περσεφόνης που ανέβαινε από το παλάτι του Άδη επάνω στη γη, τιμώντας έτσι τον ερχομό της Άνοιξης και γιόρταζαν και τα "Δάσια" προς τιμήν του Μειλίχιου Δία, προστάτη των μικρών παιδιών, συμβολίζοντας την αναγέννηση της φύσης και τη γέννηση των παιδιών. 

Έμπλεκαν μαζί 2 κλωστούλες, από μάλλινο νήμα λευκό και κόκκινο για να τιμήσουν τον ερωτικό Διόνυσο με την κόκκινη και την Παρθένο Άρτεμη με την λευκή και στόλιζαν τα χέρια τους, τοποθετούσαν στ΄ ανθισμένα δέντρα και στα νεογέννητα παιδιά τους αλλά και σε όλους τους όσους λάμβαναν μέρος στις γιορτές τους.

Το ρωμαϊκό έτος αρχίζει από τον μήνα Μάρτιο, όπως ονομάστηκε κι ήταν ο πρώτος μήνας του έτους και η Πρωτοχρονιά ξεκινούσε τότε και γιορταζόταν την 1η Μαρτίου με την ονομασία Καλένδες Μαρτίου. Ήταν η εσπέρια δύσις του Ταύρου την ώρα δύσης του ήλιου (όταν έδυε ο αστερισμός του Ταύρου που είχε ως σύμβολο του ο Ζευς ή Δίας μιας και τον κατάργησαν και μαζί με τον Ήλιο Θεό). Στην Δυτική πλευρά της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είχαν σαν σύμβολο τις Εστιάδες Παρθένες που άναβαν μια ιερή φωτιά, τη νέα φωτιά του νέου έτους, στον ναό της Εστίας, στην αρχαία αγορά της Ρώμης κι αυτό ως συμβολισμός την 1η Μαρτίου σήμαινε την αρχή του νέου έτους (ακόμα έχει διατηρηθεί αυτό το ρωμαϊκό έθιμο με φωτιές που ανάβουν την περίοδο αυτή των Αποκρεών, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας). Στη Δύση συνέχιζαν να γιορτάζουν τα Ματρωνάλια τα οποία γιόρταζαν οι αρχαίοι Έλληνες προς τιμήν της θεάς Ήρας μητέρας του θεού Άρη και τα γενέθλιά του. 
Ο Μέγας Κωνσταντίνος το 330 μ.Χ. με διάταγμα απαγορεύει ότι σχετίζεται με τους εθνικούς δηλαδή τους αρχαίους Έλληνες, τα ιερά τους σύμβολα, τις γιορτές τους κι απαγορεύει το αττικό ημερολόγιο κι όλα τα αρχαία ελληνικά ημερολόγια κι όλες τις γιορτές του κι ότι σχετίζεται με την ελληνική γλώσσα, την αρχαία ελληνική παράδοση με θανατική ποινή και καθιερώνει το ρωμαϊκό ημερολόγιο με παραλλαγές που προσαρμόστηκε αργότερα σύμφωνα με τον χριστιανισμό μετά την καθιέρωση της Μαρίας ως Θεοτόκου (μετά την 6η οικουμενική σύνοδο). 
 Ο Ρωμύλος που είχε δώσει το όνομα του θεού Άρη στον μήνα αυτόν (Mars στη λατινική γλώσσα, αργότερα ονομάστηκε Μάρτιος, από μετάφραση στην ελληνική και μετατοπίστηκε ως 3ος μήνας του έτους.
artnotakymothoe "Αρχάγγελος Γαβριήλ"© Νότα Κυμοθόη
Ελαιογραφία σε μουσαμά

Σύμφωνα με τη νέα θρησκεία του χριστιανισμού, υμνείται αυτόν τον μήνα η Παναγία ως μητέρα του Θεού με χαιρετισμούς για τον Ευαγγελισμό της να γεννήσει τον υιό του Θεού και τιμάται ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που τις έφερε το ιερό "άγγελμα" του Θεού. Δηλαδή έχουμε μια μεγάλη ταύτιση και παραλλαγή, αλλά και προσαρμογή, από τ΄αρχαία Ανθεστήρια αλλά κι Ελαφηβόλια και Ματρωνάλια αλλά κι από τις γιορτές του Δασία Διός σε αυτόν τον μήνα με γιορτές που φτάνουν ως τις ημέρες μας, τόσο μπλεγμένες με όλα... Αλλά τίποτα αληθινό δεν έχει χαθεί και οι αρχαίες ιερές ενέργειες υπάρχουν και θα πέσει τόσο ιερό Φως σε όλα, που θα έρθει πραγματικός "καθαρμός" για να καθαρίσουν όλες οι ιερές ενέργειες και να παραμείνουν καθαρές και διαυγείς για όλους με Φως και Αγάπη για την ειρηνική συμβίωση της ανθρωπότητας.
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός, Ποιήτρια
Πνευματικά δικαιώματα © 2019 Νότα Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη "Ο μήνας Ανθεστηριών κι Ελαφηβολιών ή Μάρτιος"© Νότα Κυμοθόη



Δεν υπάρχουν σχόλια: