ΕΥΧΗ

Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη. Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος 1749-1832)

10 Αυγούστου, 2013

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Του ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ, Γράφει η Νότα Κυμοθόη


ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Του ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ
Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2013

Με πολύ μεγάλη ψυχραιμία παρακολουθώ το τι συμβαίνει στην όμορφη αυτή περιοχή

όπου οι κάτοικοι χορεύουν από τον Εγκέλαδο που ξύπνησε ξαφνικά με "καγκέλι Λιβαναταίϊκο"...
Φυσικά δεν είναι για γέλια, μήτε πρόκειται για χιούμορ, όταν οι άνθρωποι έχουν χάσει τον ύπνο τους...
Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο ή λιγότερο γιατί δεν είμαι Γεωλόγος, όμως είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, με τους αγαπητούς σεισμολόγους να μη τα βρίσκουν πάλι μεταξύ τους και να μη θέλουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους...


Στο internet έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς διάφορες δικές τους ανακοινώσεις για μεγάλο σεισμό το 2013...

Σάβ Ιούλ 06, 2013 9:28 pm

Αναμενόμενη σεισμική δραστηριότητα: 7 Αυγούστου 2013 
Με αφετηρία σεισμό που εκδηλώθηκε: 


2013-06-15 17:34:28.011.52 N 87.20 W 52 6.5 NEAR COAST OF NICARAGUA}

Υπάρχει βέβαια κι ακόλουθη δημοσίευση:


2013-06-16 05:19:02.018.36 N 99.02 W 56 6.1 PUEBLA, MEXICO
αναμένεται ανάλογου μεγέθους σεισμός ή σμήνος μικρότερου μεγέθους στην Ελλάδα, γύρω στις 8 Αυγούστου 2013.

Η πρόβλεψη ακυρώνεται, ως προς το μέγεθος τουλάχιστον, αν γύρω στις 4 Αυγούστου 2013 εκδηλωθεί ισχυρή σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιταλία.

Υπάρχει κι άλλη δημοσίευση:


Σάβ Ιούλ 06, 2013 9:41 pm
Αναμενόμενη σεισμική δραστηριότητα: 15 Αυγούστου 2013.
Με αφετηρία σεισμό που εκδηλώθηκε: 

2013-06-23 20:00:38.0 10.23 N 85.51 W 30 5.1 COSTA RICA
αναμένεται ανάλογου μεγέθους σεισμός ή σμήνος μικρότερου μεγέθους στην Ελλάδα, γύρω στις 15 Αυγούστου 2013.

Η πρόβλεψη ακυρώνεται, ως προς το μέγεθος τουλάχιστον, αν γύρω στις 11 Αυγούστου 2013 εκδηλωθεί ισχυρή σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιταλία



Όταν η γη χορεύει κάτω από τα πόδια των κατοίκων, καλό θα είναι να ενημερωθούν...

Εδώ κι άλλη δημοσίευση:

Τρί Ιούλ 09, 2013 9:54 am

Αναμενόμενη σεισμική δραστηριότητα: 30 Αυγούστου 2013.
Με αφετηρία σεισμό που εκδηλώθηκε: 

2013-07-08 02:52:46.013.33 N 89.13 W 100 5.9 OFFSHORE EL SALVADOR

αναμένεται ανάλογου μεγέθους σεισμός ή σμήνος μικρότερου μεγέθους στην Ελλάδα, γύρω στις 30 Αυγούστου 2013.

Η πρόβλεψη ακυρώνεται, ως προς το μέγεθος τουλάχιστον, αν γύρω στις 26 Αυγούστου 2013 εκδηλωθεί ισχυρή σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιταλία.


Τα συμπεράσματα είναι του καθενός ξεχωριστά...μετά από την σεισμική έξαρση στην περιοχή. 

Δεν ξέρω πόσες μέρες εν μέσω 15Αύγουστου που όλοι σχεδόν λείπουν σε διακοπές θα βγάλουν τ΄αποτελέσματα μελέτης τους οι αγαπητοί σεισμολόγοι...
Ποιος μπορεί να πιάσει τον Εγκέλαδο απ΄τ΄αφτί και να του πει να πάψει να κουνάει τη γη;

Αν δει κάποιος το χάρτη απ΄ το δορυφόρο θα προσέξει πως είναι ως να έχει τοποθετηθεί ένα νήμα οριζόντια, κάθετα και τριγωνικά και να χτυπιέται συνεχώς η περιοχή...




Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης είχε δηλώσει σε έγκυρο μέσο επικοινωνίας πριν ένα μήνα:

"προειδοποίησε ότι μέσα στο 2013 κατά την γνώμη του θα υπάρξει ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα επειδή έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια."


Η Εκτόνωση της ενέργειας με μικρούς σεισμούς είναι  αλήθεια ή ψέμα;

Ο φυσικός νόμος ο οποίος προβλέπει τι μεγέθη έχουν οι σεισμοί οι οποίοι συμβαίνουν μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα σε μία περιοχή, λέγεται νόμος Gutenberg-Richter και είναι γνωστός από τη δεκαετία του 1940. Σύμφωνα με αυτό τον νόμο (παραλείποντας τη μαθηματική διατύπωση) συμβαίνουν πάντοτε πολλοί μικροί σεισμοί και λίγοι μεγάλοι. Μάλιστα, αν μετρήσουμε πόσοι σεισμοί ξεπερνούν ένα όριο μεγέθους, τότε κάθε φορά που κατεβάζουμε αυτό το όριο κατά μία μονάδα, οι σεισμοί που θα μετρήσουμε θα είναι 9, 10 ή 11 φορές περισσότεροι. Έτσι π.χ. σε μία περιοχή που τα τελευταία 100 χρόνια έχουν συμβεί 5 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο από 6, θα έχουν συμβεί περίπου 50 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο από 5, 500 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο από 4 κ.ο.κ. Αυτό που μπορεί να αλλάζει από περιοχή σε περιοχή είναι το πόσοι σεισμοί γίνονται σε απόλυτους αριθμούς. Π.χ. στην Κεφαλονιά γίνονται περισσότεροι σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο από 5 απ'ότι στη Θεσσαλονίκη, και στην Αλάσκα περισσότεροι σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο από 7 απ'ότι στην Ελλάδα, αν υποτεθεί ότι μιλάμε για ίσα χρονικά διαστήματα και περιοχές με ίση έκταση. Το άλλο που μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή (αλλά και από εποχή σε εποχή), είναι ο παράγοντας κατά τον οποίο πληθαίνουν οι σεισμοί όσο μικραίνει το μέγεθος. Αυτός ο παράγοντας είναι πάντα γύρω στο 10 όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά μπορεί να μεταβάλεται λίγο. Αυτό που παραμένει όμως σταθερό σε κάθε περίπτωση είναι ο ίδιος ο νόμος Gutenberg-Richter ο οποίος δεν παρουσιάζει αποκλίσεις.

Ο φυσικός νόμος ο οποίος προβλέπει τι ενέργεια εκλύει ένας σεισμός σε συνάρτηση με το μέγεθός του, λέγεται νόμος του Båth και είναι γνωστός από τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, η ενέργεια ενός σεισμού είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθός του, και μάλιστα, ένας σεισμός ο οποίος είναι μία μονάδα μεγέθους μεγαλύτερος από έναν άλλο, έχει και 33 ή 34 φορές μεγαλύτερη ενέργεια. Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, αφού είναι άμεση συνέπεια του τρόπου με τον οποίο έχουν ορισθεί οι διάφορες κλίμακες μεγεθών. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι ο παράγοντας 33 ή 34 είναι πάντα πολύ μεγαλύτερος από τον παράγοντα 9,10, ή 11 του νόμου Gutenberg-Richter. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής ενέργειας να εκλύεται από μεγάλους σεισμούς και μόνο ένα μικρό μέρος από μικρούς σεισμούς. Αν ελπίζουμε ότι μία σειρά από μικρούς σεισμούς θα εκτονώσει την ενέργεια ενός μεγάλου σεισμού έτσι ώστε αυτός να αποτραπεί ή να γίνει σημαντικά μικρότερος, τότε θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει ένας αφύσικα μεγάλος αριθμός μικρών σεισμών. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να παραβιαστεί ό νόμος Gutenberg-Richter ο οποίος είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με τις φυσικές διαδικασίες που προκαλούν τους σεισμούς που δεν παραβιάζεται ποτέ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν είναι δυνατόν να εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια με μικρούς σεισμούς, σε βαθμό που να αποτρέψει τη γένεση ενός μεγάλου σεισμού, ή να μειώσει το μέγεθός του. Η σημασία της έκλυσης της ενέργειας ενός μικρού σεισμού για την αποτροπή ενός μεγαλύτερου είναι αμελητέα.
(το άρθρο είναι από το Πανεπιστήμιο Γεωλογίας)...

Το να γνωρίζει κάποιος καλό είναι να προφυλαχτεί κι όχι να μη γνωρίζουν ότι όλη η περιοχή από κάτω βράζει...
                                              (Φωτό: 'Ακης Τσελέντης)

Ας ευχηθούμε να μη θρηνήσουμε θύματα
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

Δεν υπάρχουν σχόλια: