ΕΥΧΗ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ
ΓΝΩΜΗ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ
" Άγει δε προς φως την αλήθειαν χρόνος"
Οδηγεί προς το φως την αλήθεια ο χρόνοs
{Απόδοση στην καθομιλουμένη ελληνική, από τη Νότα Κυμοθόη}
Με φως και αγάπη για το Φως της Αγάπης ΤουΣάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Νότα Κυμοθόη "Ο Γαμηλιών"

Νότα Κυμοθόη "Ο Γαμηλιών"Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .


Στην αρχαία εποχή, οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν το Αττικό Ημερολόγιο με 12 μήνες κι ο κάθε μήνας είχε 30 ημέρες πλήρης μήνας ή 29 ημέρες κι ήταν ο κοίλος μήνας και ο χρόνος ξεκινούσε στα μέσα του καλοκαιριού (δηλαδή στη μέση του Ιουλίου).
Ο Γαμηλιών, αντιστοιχούσε στον Ιανουάριο κι ήταν ο 7ος στη σειρά μήνας του Αττικού Ημερολογίου κι όχι ο 1ος όπως έχει καθιερωθεί με το ρωμαϊκό ημερολόγιο που ακόμα ισχύει.
Το όνομά του δόθηκε από τη γιορτή των Θεογαμίων, δηλαδή της γιορτής του ιερού γάμου του Δία και της Ήρας. Οι Αθηναίοι τιμούσαν τον Τέλειο Δία και την Τέλεια Ήρα, που ήταν η προστάτιδα του γάμου. Γενικά ο μήνας Γαμηλιών ήταν αφιερωμένος στις 5 ιερές ενέργειες που προστάτευαν το γάμο και ήταν: Ο Δίας Τέλειος, η Ήρα Τέλεια, η Αφροδίτη, η Άρτεμις και η Πειθώ. Από αυτές τις ιερές ενέργειες των 5 αρχαίων Θεών των Ελλήνων εξαρτιόταν η ευτυχία του γάμου. Οι τελετές που γίνονταν εκτός της πόλεως των Αθηνών, είχαν σκοπό να ευχαριστήσουν τις βροχές που έπεφταν για να ευοδωθεί η γη και οι σπόροι, ώστε να έχουν καλή βλάστηση τους επερχόμενους μήνες.
Αυτόν τον μήνα γίνονταν όλοι σχεδόν οι γάμοι στην περιοχή των Αθηνών με θυσίες προς τιμήν του Διονύσου Ληναίου (ονομασία από τον ληνό=πατητήρι) κι έπιναν το πρώτο νέο κρασί προς τιμήν των εορτών του Γαμηλιώνος οπού έβαιναν ως το τέλος τους με επιτυχία για την καλοτυχία του γάμου και την τέλεια γονιμοποίηση του ζεύγους!!!
Νότα Κυμοθόη "Ο Γαμηλιών"/Roumelh/© Νότα Κυμοθόη
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη

Δεν υπάρχουν σχόλια: