ΕΥΧΗ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ
ΓΝΩΜΗ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ
" Άγει δε προς φως την αλήθειαν χρόνος"
Οδηγεί προς το φως την αλήθεια ο χρόνοs
{Απόδοση στην καθομιλουμένη ελληνική, από τη Νότα Κυμοθόη}
Με φως και αγάπη για το Φως της Αγάπης Του

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Νότα Κυμοθόη"Ο ερχομός της Περσεφόνης"

                                              Με τα παιδάκια στην Κάτω Τιθορέα (ανήκει)


Νότα Κυμοθόη
 "Ο ερχομός της Περσεφόνης"

Τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες στις αποκριές αισθάνονται μια χαρά απρόβλεπτη και ξεφαντώνουν.
Συνήθως οι περισσότεροι το κάνουν εθιμοτυπικά, δίχως να έχουν την πραγματική γνώση αυτής της πανάρχαιης ελληνικής κι ωραίας γιορτής, που είναι ευετηριακή!.. Ξεκινά με το "Ευοί Ευάν Ευά" με χαρούμενες τελετές υπέρ του Διονύσου και του "Φαλλού". Οι Αποκριές= από κρέας, κλείνουν μέσα τους έναν μεγάλο κύκλο δρώμενων, τα οποία εξαφάνισαν οι διωγμοί που εξαπωλήθηκαν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στην συγχώνευση κάποιων από αυτά, μέσα στη θρησκεία του χριστιανισμού. Έτσι σήμερα οι νεοέλληνες ξέρουν πως η Καθαρή Δευτέρα, είναι αρχή της σαρακοστής, αλλά δεν γνωρίζουν την αρχαία ελληνική ρίζα της ιερής αυτής νηστείας...
                                            φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη (ανήκει)

Η σαρακοστή(ταυτισμένη με 40 ημέρες έως το Πάσχα των χριστιανών) ξεκινάει με νηστεία, την Καθαρή Δευτέρα, όπως έχει καθιερωθεί κι από τους χριστιανούς και όλοι οι φούρνοι ψήνουν τη γνωστή λαγάνα. Είναι όμως έτσι;

Ελάχιστοι γνωρίζουν την αλήθεια αυτής της πανάρχαιης ιερής νηστείας...
Η άζυμη κουλούρα κι όχι η λαγάνα ,γιατί η λαγάνα ζυμώνεται κι έχει μαγιά μέσα και είναι για εμπορικούς λόγους καθιερωμένη. Η άζυμη κουλούρα φτιαχνόταν με αλεύρι από ποικιλία καρπών αλεσμένων και νερό, ψηνόταν στη θράκα μετά το πέρας της ημέρας που είχαν καταναλωθεί τα τυριά και στολιζόταν την άλλη ημέρα από το πρωί, για τον ερχομό της Περσεφόνης. 
Είναι μια κουλούρα σε μορφή κόρης με 7 πόδια και είναι άζυμη (δηλαδή δίχως μαγιά και  δίχως το προζύμι), διακοσμημένη με ξερά φρούτα.  Κυρίως σταφίδες, ηλιόσπορους, κουκουνάρι, σύκα και αμύγδαλα. 
Την έφτιαχναν στην αρχαία Ελλάδα για να τιμήσουν τον ερχομό της Περσεφόνης και την έτρωγαν όσοι συμμετείχαν στον καθαρμό του σώματος για να πάρουν μέρος στα Ελευσίνια Μυστήρια, τουλάχιστον για 7 ημέρες!!!

Την πρόσφεραν οι γυναίκες ως "μικρό δώρο" την πρώτη ημέρα μετά την Αποκριά της Τυρινής, σε συγγενείς και φίλους επισκέπτες,  για να θυμίσουν τον ερχομό της Περσεφόνης (κόρης της θεάς Δήμητρας) και την έτρωγαν όσοι ήθελαν να καθαρθούν για να συμμετάσχουν στα Ελευσίνια Μυστήρια. Αυτή η κουλούρα ήταν εμπλουτισμένη με περισσότερα είδη καρπών για να τους κρατάει από την πείνα.


                                                  εικόνα της Νότας Κυμοθόη (ανήκει)
Η υποδοχή της Περσεφόνης γινόταν με χαρές και φορούσαν στα χέρια τους "την Μαρτιά", κοκκινόασπρη κλωστούλα", η οποία φτάνει ως έθιμο ως τις ημέρες μας να φοριέται την πρώτη του Μάρτη στο χέρι (αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη σημασία της). Σημαίνει το κόκκινο χρώμα τον ερχομό της αγνής ψυχής (λευκό χρώμα κλωστής) και οι δυο κλωστούλες τυλίγονται μαζί η μία με την άλλη, τις οποίες έδεναν στο χέρι τους...


© Nότα Κυμοθόη


Δεν υπάρχουν σχόλια: