ΕΥΧΗ

Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη. Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος 1749-1832)

15 Ιανουαρίου, 2019

Νότα Κυμοθόη"Εικόνες από τη Ρούμελη"Δοκίμιο


Νότα Κυμοθόη*"Εικόνες από τη Ρούμελη"Δοκίμιο

Photography Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Η Στερεά Ελλάδα είναι στο κέντρο της Ελλάδας και έχει τόσες αμέτρητες ομορφιές, που ελάχιστοι γνωρίζουν! Ονομάζεται και Ρούμελη, σαν ανάμνηση από την οθωμανική εποχή. Το 2019, μια εποχή που είναι διαφορετική και με πλήρη επίγνωση των όσων συμβαίνουν, οι κάτοικοι έχουν αναπτύξει πολιτισμό και έχουν προσπαθήσει και προσπαθούν πολύ ν΄ αποτυνάξουν όλα εκείνα τα κατακάθια, από μια εποχή βίαιη, που ζυμώθηκε από καταστάσεις ιστορικές.


Photography Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Αν η θέα από τα βουνά δεν αποζημιώνει το βλέμμα του ταξιδευτή και τον αφήνει αδιάφορο, είναι ίσως η συνήθεια, όλων εκείνων που δεν αγαπούν την ομορφιά. Για ν' ατενήσεις απέναντι θα πρέπει ν΄ανέβεις ψηλά κι αυτό απαιτεί κόπο αλλά και θέληση.


Photography Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη
Οι ιερές βελανιδιές στόλιζαν τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, αλλά στις ημέρες μας έχουν απομείνει ελάχιστες. Οι ξυλοκόποι της περιοχής της έκαναν καυσόξυλα για τα τζάκια τους, δίχως να τις αντικαταστήσουν, κι αυτό είναι μια θλιβερή ιστορία για τα δάση που ξυλεύονται δίχως άδειες.

Photography Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Αν η Στερεά Ελλάδα δεν είχε αναπτύξει τον πολιτισμό των αρχαίων Λοκρών, ίσως ο κόσμος να ήταν σήμερα φτωχότερος. Ο αρχαίος ναός της Κραναίας Αθηνάς, στις πλαγιές του Καλλιδρόμου, στην αρχαία Ελάτεια, ρημαγμένος από τις αρχαιοκαπηλίες, δίχως τη φροντίδα εκείνων οπού τάχτηκαν για να φυλάνε τους αρχαιολογικούς χώρους.
Photography Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Ο ναός του Απόλλωνος στους Δελφούς λάμπει σε όλη την οικουμένη και οι ταξιδιώτες από τα πέρατα του κόσμου έρχονται να θαυμάσουν την αίγλη του η οποία έχει μεταλαμπαδεύσει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και το θεϊκό Φως μέσα από αιώνια σύμβολα, ενός 16άκτινου Ήλιου Θεού, που είχε γίνει και οικόσημο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι θλιβερή όμως όλη η ιστορία, έτσι όπως διδάχτηκε μονομερώς, κρύβοντας πολλές αλήθειες.
Photography Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Η Έρκυνα, ρέει έξω από το αρχαίο Μαντείο του Τροφωνίου στην πόλη Λιβαδειά, θυμίζοντας όλη εκείνη την αρχαία ιστορία των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι για να καθαρθούν βαπτίζονταν στα ιερά νερά της. Νερά τα οποία έρεαν από τις ιερές πηγές του Παρνασσού και του Ελικώνος, συμβολίζοντας μια ιερή ιεροτελστία Μύησης, αρχέγονων χρόνων, τους οποίους κατηγόρησαν "ειδωλολατρικούς". Ευτυχώς που ο Ιωάννης, κρατούσε ακόμα αυτήν την ιερή συνήθεια και τον ευχαριστούμε γιατί την έσωσε, μέσω της ύπαρξης του Ιησού Χριστού, ο οποίος καθάρθηκε ή βαπτίστηκε, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται και φτάνει ως τις ημέρες μας αυτό το αρχαίο μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά και της πανίερης αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Μιας θρησκείας, την οποία βέβηλοι με βία, κατηγόρησαν ως ειδωλολατρική.
*Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός, Ποιήτρια
Πνευματικά δικαιώματα © 2019 Νότα Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη "Εικόνες από τη Ρούμελη" Δοκίμιο© Nότα Κυμοθόη


Δεν υπάρχουν σχόλια: