ΕΥΧΗ

Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη. Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος 1749-1832)

19 Μαΐου, 2020

Νότα Κυμοθόη "Ο Covid-19 ψεκάζει παγκοσμιοποίηση;"

Photography Nota Kymothoe©Νότα Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη 
"Ο Covid-19 ψεκάζει παγκοσμιοποίηση;"

         Περάσαμε κλεισμένοι στο σπίτι από τις 12 Μαρτίου, ακολουθώντας αυτό οπού επέβαλε ο Π.Ο.Υ. και μείναμε υπομονετικά μέσα, εφαρμόζοντας τις οδηγίες. Το τι γινόταν στην πόλη, κανείς απ΄όσους βρισκόμασταν μέσα στο σπίτι, δεν γνωρίζαμε. Οι μάσκες υποχρεωτικές καθώς και τα γάντια, κι όμως κάποιοι δεν το καταλάβαιναν αυτό. Η Ελλάδα, εφαρμόζοντας νωρίς τα μέτρα προφύλαξης, κατόρθωσε να ξεπεράσει αυτήν την πανδημική περίοδο με ελάχιστους νεκρούς.  Καθαριότητα παντού και ψεκασμοί παντού. Πλύσιμο καλά των χεριών με σαπούνι και καθάρισμα των επιφανειών με αντισηπτικά. Το αρχαίο ελληνικό ρητό "η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά" εφαρμόζεται παγκοσμίως. Τι ακριβώς συμβαίνει;


       ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: 1ος παγκόσμιος νόμος. Εφαρμόστηκε σε όλον τον πλανήτη της Γης και με ίδιες εφαρμογές παντού. 
       ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ: 2ος παγκόσμιος νόμος. Εφαρμόστηκε σε όλον τον πλανήτη της Γης και με ίδιες εφαρμογές παντού.
          ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: 3ος παγκόσμιος νόμος. Εφαρμόστηκε σε όλον τον πλανήτη της Γης με ίδιες εφαρμογές παντού. 
         ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ: 4ος παγκόσμιος νόμος. Εφαρμόστηκε σε όλον τον πλανήτη της Γης και με ίδιες εφαρμογές παντού.
     ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΞΟΔΟΥ: 5ος παγκόσμιος νόμος. Εφαρμόστηκε σε όλον τον πλανήτη της Γης και με ίδιες εφαρμογές παντού.
          ΜΑΣΚΕΣ και ΓΑΝΤΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ: 5ος παγκόσμιος νόμος. Εφαρμόστηκε σε όλον τον πλανήτη της Γης και με ίδιες εφαρμογές παντού.
        Οι πόλεις έρημες και οι δρόμοι άδειοι. Κατά την έξοδο για περίπατο άθλησης, ο αέρας ήταν πεντακάθαρος ως να βάδιζες στην κορφή κάποιου βουνού ή να περπατούσες ανάμεσα σε έλατα. Πρώτη φορά στην Αθήνα μοσχοβολούσε ο καθαρός αέρας. Ξαφνικά ήταν ως να έγινε η Γη ένας παράδεισος...
         Κι όμως αυτό έγινε σε όλο τον πλανήτη. Ήταν ο Covid-19 που ανάγκασε την ανθρωπότητα του πλανήτη να ψεκάσει καθαριότητα; Ήταν η ανάγκη της γης για να καθαρίσει από τη μόλυνση; Η πανδημία όπως ονομάστηκε, θέρισε χιλιάδες. Αλλά εκείνο οπού έγινε είναι πως επέβαλε παγκοσμίως υποταγή σε όλους. Ψέκασε και ψεκάζει, κάτι οπού γινόταν σταδιακά και πριν χρόνια, από τις αρχές του 2000, με αεροπλάνα. 
        Πέρασαν σχεδόν δυόμιση μήνες και η ζωή στον πλανήτη δεν είναι ίδια...Όλα έχουν αλλάξει, μια αλλαγή, για την οποία αγωνίστηκαν επί σειρά ετών κομματικά και πολιτικά οι άνθρωποι, δίχως να κατανοούν τι άλλαζαν. Κι όμως τίποτα, δεν επιστρέφει πίσω, όπως ήταν πριν...
        

Photography Nota Kymothoe©Νότα Κυμοθόη

Στην αρχή οι άνθρωποι διακωμωδούσαν το γεγονός και η αμφίεση στους δρόμους έμοιαζε με δρώμενο αποκριάς, αυτήν οπού δεν χάρηκαν, γιατί οι αποφάσεις που πάρθηκαν, επέβαλαν απαγορεύσεις για εκδηλώσεις παντός είδους. 
Ηλεκτρονικά τα πάντα και μόνον όσοι είχαν αυτές τις δομές εργάζονταν. Κανείς δεν έχει κατανοήσει πως το ηλεκτρονικό εμπόριο επιβάλλεται και κανείς δεν έχει κατανοήσει πως η εξ΄αποστάσεως Διδασκαλία εφαρμόζεται. Αλλά και στο χώρο των θρησκευμάτων, ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν, πως δεν μπορούν πλέον να φανατίζουν τα πλήθη με τρόπους λατρείας διαφορετικών θεών, καθώς οι χώροι λατρείας έκλεισαν. Έτσι γιορτάστηκε το Easter και η Λαμπρή (Πάσχα) ή Πεσάχ κατ΄οίκον, τα γενέθλια του Βούδα το ίδιο και το Ραμαζάνι το ίδιο. Οι άνθρωποι κατά την άρση μέτρων φορούν μάσκες και γάντια, για να κυκλοφορήσουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά ακόμα δεν έχουν επιτραπεί τα ταξίδια και ο τουρισμός δεν έχει ανοίξει. Τα σχολεία άνοιξαν με μέτρα προφύλαξης αλλά επιβάλλεται κάμερα, για τους λόγους της πανδημίας, η οποία καιροφυλακτεί. Διότι ο Covid-19 ενώ ψεκάζει με αντισηπτικά παντού, αιωρείται και παραμένει στη Γη. 
      Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται, άλλοι χλευάζουν, άλλοι απειλούν, άλλοι παρανομούν βίαια καταστρέφοντας τα μέτρα προφύλαξης για αποστάσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάποιοι κι ενώ υπάρχει απαγόρευση συνωστισμού σε πλατείες, δεν κρατούν τις αποστάσεις.
       Και οι περισσότεροι αναρωτιούνται/;ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; Είναι όλ΄ αυτά αλήθεια ή ψεύδη;
Η αλήθεια είναι πως έχει γίνει ΑΛΛΑΓΗ συνηθειών ως προς το θέμα της καθαριότητας και προφύλαξης και ο κάθε ένας πίσω από τη μάσκα του, σιωπά. Η σιωπή, είναι ως άσκηση για να κατευνάσει του καθενός το βίαιο χαρακτήρα. Θα αντέξουν τα πλήθη των ανθρώπων; Θα αντέξει η ανθρώπινη κοινωνία ή θα εκραγεί καταπιεσμένη; Αλλά όταν αυτή η καταπίεση, είναι ΝΟΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ταυτόχρονα επιβάλλεται ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ στον εαυτό και στον εαυτό του άλλου. 
(συνεχίζεται...)
          
           
       

Δεν υπάρχουν σχόλια: