ΕΥΧΗ

Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη. Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος 1749-1832)

04 Φεβρουαρίου, 2025

ΝΟΥΜΑΣ "Κοινωνιολογική Μυθιστοριογραφία" Κριτική στο βιβλίο της Νότας Κυμοθόη


ΝΟΥΜΑΣ 

"Κοινωνιολογική Μυθιστοριογραφία"

Κριτική στο βιβλίο 

ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

της Νότας Κυμοθόη:

Γράφει ο Γιάννης Νικολόπουλος* στον ΝΟΥΜΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2024 τεύχος 193, σελίδα 20.


Μία λόγια κριτική για το βιβλίο ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ της Νότας Κυμοθόη, εκδόσεις Όστρια, γράφει ο σπουδαίος Δημοσιογράφος, εκδότης εφημερίδων, Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου και συγγραφέας βιβλίων Γιάννης Νικολόπουλος :

Κοινωνιολογική Μυθιστοριογραφία

" ΝΟΤΑΣ ΚΥΜΟΘΟΗ "Στον χορό της φωτιάς". Μυθιστόρημα. Είναι το τρίτο μυθιστόρημα της ποιήτρια και ζωγράφου Νότα Κυμοθόη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Όστρια.  Αντλώντας τη θεματογραφία της από την ηθικοκοινωνική ζωή η συγγραφέας εξετάζει τους ανθρώπους-ήρωές της και τα πράγματα στην ανεπαίσθητη αλληλοδιαδοχή τους. Φροντίζει να παραθέτει τα περιστατικά ή τα γεγονότα ντυμένα με μια έντονη διακριτή διακηρυκτική προγραμματικότητα, που ονομάζει αντιστοιχία στο ηθικό και το εικονικό. Η Νότα Κυμοθόη χτίζει αργά, αργά τους χαρακτήρες του έργου της. Η φορά είναι από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά στα εσώψυχα και ξανά στις συμπεριφορές. Από το εμπειρικό, το αισθητό, στις ψυχογραφικές εικόνες. Η αφήγησή της έχει μια ευθύγραμμη εξέλιξη: Το ερωτικό στοιχείο είναι κυρίαρχο στο έργο της. Το λεξιλόγιό της κινείται από την κοινή καθημερινότητα μέχρι την κοινωνική εκλεπτυσμένη τυποποίηση. Αφηγείται με ενάργεια την "περιπέτεια" της γραφής της, αποκαλύπτοντας στον αναγνώστη μια κρυφή συνομιλία της συγγραφής με τη γλώσσα και κυρίως του εγώ με το εκείνο. Καταγράφει το κοινωνικό έθος και ήθος της εποχής μας και ταξιδεύει στα πιο βαθιά σημεία του ψυχικού κόσμου της, παρασύροντας τον αναγνώστη με τον οίστρο της, τον έντονο ρυθμό και τις εικόνες της, σε άλλους τόπους, εκεί που ανθίζει ο ώριμος στοχασμός και ο ζωοφόρος ψυχισμός. Η Νότα Κυμοθόη έγραψε ένα άρτιο κοινωνιολογικό μυθιστόρημα, με εικαστική δεινότητα, αντλώντας τη θεματογραφία της από ιστορικά και βιωματικά γεγονότα. Συνθέτει ένα περισπούδαστο αφήγημα με φιλοσοφικό υπόστρωμα και ανθρωποκεντρική ενδελέχεια.

   

  *Ο Γιάννης Νικολόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του, παρακολούθησε μαθήματα Δημοσιογραφίας στην Αθήνα. Εκδίδει επί 37 χρόνια την εβδομαδιαία Εφημερίδα "Παρατηρητής". Είναι Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου και συνεργάτης πολλών Εφημερίδων και Τηλεοπτικών Καναλιών. Διετέλεσε Υποδιευθυντής της ΝΕΛΕ, Διευθυντής Γραφείου Τύπου Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης και Νομαρχιακός Σύμβουλος Ηλείας. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας και της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου. Ιδρυτής του Συλλόγου "Ηλειακός Παρνασσός". Το 1974 εξέδωσε την Πανελλήνια Λογοτεχνική Εφημερίδα "Φιλολογική" και από το 1991 μέχρι σήμερα εκδίδει το Φιλολογικό Περιοδικό "Νουμάς". Επίσης είναι μέλος σε πολλά Πολιτιστικά Σωματεία και έχει βραβευτεί για το λογοτεχνικό και συγγραφικό του έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: