ΕΥΧΗ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ
ΓΝΩΜΗ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ
" Άγει δε προς φως την αλήθειαν χρόνος"
Οδηγεί προς το φως την αλήθεια ο χρόνοs
{Απόδοση στην καθομιλουμένη ελληνική, από τη Νότα Κυμοθόη}
Με φως και αγάπη για το Φως της Αγάπης ΤουΔευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ" ΔΟΚΙΜΙΟ

(στη φωτογραφία, τοιχογραφία του Ζωγράφου Ραφαήλ στο Βατικανό)


  ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ

"ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ"

ΔΟΚΙΜΙΟ


 Ο Κωνσταντίνος Αυτοκράτωρ Βυζαντίου (ονομάστηκε Μέγας και Άγιος από την ορθόδοξη εκκλησία, άσχετα αν κατηγορήθηκε από τον Μαξέντιο πως δολοφόνησε τον πατέρα του Μαξιμιανό-πεθερό τον είχε ο Κωνσταντίνος- και στις μάχες σκότωσε αμέτρητους ανθρώπους ).

 Σαν σήμερα το 312 μ. Χ.  είδε ή βίωσε «κάτι», το οποίο τον ώθησε να λάβει μια ιστορική και πρωτάκουστη για τα δεδομένα της εποχής απόφαση. Οι ρωμαϊκές λεγεώνες, όταν οδηγούνταν στις μάχες, είχαν μπροστά τους προπορευόμενα τα αγάλματα των ελληνικών θεών του Δωδεκάθεου. Ο Κωνσταντίνος διέταξε τα αγάλματα αυτά να αντικατασταθούν από ένα κόκκινο ύφασμα στη μέση του οποίου ήταν κεντημένο το σύμπλεγμα των γραμμάτων Χ και Ρ, όπως είδε στο όραμά του. Το ύφασμα αυτό αποτελούσε το καινούργιο έμβλημα του αυτοκράτορα. Από τότε έμεινε γνωστό ως λάβαρο (labarum). Το σύμπλεγμα Χ και Ρ («χριστόγραμμα») τοποθετήθηκε στις ασπίδες των στρατιωτών του αργότερα. Οι χριστιανοί στρατιώτες πήραν θάρρος  από τη διαταγή του και πολεμούσαν με λύσσα νικώντας στις μάχες. Αργότερα ο Κωνσταντίνος έβαλε το σταυροειδές σύμβολο και στο στέμμα του.
Αλλά τι σημαίνει το Χ και Ρ;
Για εκείνη την εποχή, οπού έγινε η μεγάλη αλλαγή στο θέμα "θρησκείας", σημαίνει απλά Χ=Χριστός και Ρ=Ρωμαίοι (που αργότερα ονομάστηκαν Ρωμιοί, αλλά οι Ρωμιοί δεν ήταν Έλληνες. Ήταν υπήκοοι σε μια μεγάλη ρωμαϊκή αυτοκρατορία)


Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μάχη που επρόκειτο να δοθεί και που θα έμενε στην ιστορία ως η μάχη της Μιλβίας γέφυρας( 28 Οκτώβρη 312 μ. Χ.), είναι το περίφημο αυτό όραμα του Κωνσταντίνου, την παραμονή της μεγάλης σύγκρουσης.
Δηλαδή είδε ένα φωτεινό σταυρό, που σχηματιζόταν με τα ελληνικά γράμματα Χ-Ρ και... την επιγραφή «Εν τούτω νίκα».
Το θέμα είναι πως πίστεψε στη Δύναμη του Χριστού και με λάβαρο το Σταυρό του μαρτυρίου Του, κέρδισε τη μάχη!
Μια σύγκρουση στο κέντρο σχεδόν της Ευρώπης τότε, που σηματοδοτούσε αφ΄ ενός την τύχη του τότε κόσμου της κι αφ΄ ετέρου τη δική του μονοκρατορία.
Συγκυρία; Τύχη; Θεού Θέλημα; ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΤΟΤΕ, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ του 312 μ. Χ. μια ακριβώς ημέρα πριν τη μεγάλη σύγκρουση στη Μιλβία γέφυρα . Η γέφυρα ήταν στον Τίβερη ποταμό, έξω από τα τείχη, περίπου 12 χλμ από τη Ρώμη (σημερινό Ponte Milvio).
Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος απέφευγε να μιλάει για την εμπειρία του αυτή, δε δίσταζε όμως να αποδίδει την τελική επικράτησή του στη βούληση του Θεού των Χριστιανών.
 Ιστορικοί μελετητές, παρακολουθώντας τα πορίσματα της αστρονομίας, παρατήρησαν ότι οι θέσεις των πλανητών τη δεδομένη ημέρα σχημάτιζαν ένα Χ και ένα Ρ σε σταυροειδή ανάπτυξη. Γι' αυτό και πιστεύουν ότι το όραμα αυτό ήταν ένα φαινόμενο στον ουρανό κι ο Κωνσταντίνος το είδε το  βράδυ.

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν θέλουν να παραδεχτούν αυτή την αστρονομική αλήθεια.
Αλλά όλοι οι στρατηγοί πριν τις μεγάλες μάχες συμβουλεύονταν αστρονόμους και φυσικά τα σημάδια του ουρανού, ήταν γι΄αυτούς ιερά σύμβολα, αν νικούσαν στις μάχες που γίνονταν εκείνες τις μέρες. Κι ο Κωνσταντίνος λοιπόν, σε μια εποχή, οπού ο χριστιανισμός και οι διδασκαλίες του εξαπλώνονταν και οι στρατιώτες του ήταν χριστιανοί μισθοφόροι, έλαβε αυτό το πραγματικό συμβάν, ως ΘΕΟΣΤΑΛΤΟ ΣΗΜΑΔΙ εκείνη την ημέρα, όπου γινόταν η μάχη!

Τελικά οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν στις 28 Οκτωβρίου 312 μ.Χ. στη Saxa Rubra, επάνω στη Φλαμινία οδό και κοντά στη Μιλβία γέφυρα του ποταμού Τίβερη. Ο Μαξέντιος αρχικά είχε αποφασίσει να κλειστεί στα ισχυρά τείχη της Ρώμης και να υποχρεώσει τις δυνάμεις του Κωνσταντίνου να αναλωθούν σε πολιορκία. Όμως άλλαξε γνώμη κι αποφάσισε ν' αντιμετωπίσει ανοιχτά τον αντίπαλό του. Στη μάχη που δόθηκε, οι Πραιτοριανοί στρατιώτες του Μαξέντιου προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Όμως η άριστη στρατηγική του Κωνσταντίνου κι ο εξαιρετικός προγραμματισμός των κινήσεων του ιππικού του μαζί με τον ενθουσιασμό των στρατιωτών χριστιανών στην πλειονότητά τους, αποδεκάτισαν το στρατό του Μαξέντιου.

Ο ίδιος ο Μαξέντιος πνίγηκε με πολλούς άλλους στρατιώτες στον Τίβερη. Κατά διαταγή του Κωνσταντίνου το πτώμα του ανασύρθηκε κι αφού αποκεφαλίστηκε, το κεφάλι του καρφώθηκε σ'  ένα παλούκι και περιφέρθηκε στους δρόμους της Ρώμης.
 Ο Μαξέντιος ήταν αδερφός της γυναίκας του Κωνσταντίνου, της Φαύστας.
Ποια ήταν αλήθεα η αντίδραση της Φαύστας στη βίαιη αυτή πράξη του συζύγου της εις βάρος του αδερφού της;

 Το γεγονός είναι, πως από τη μέρα που παντρεύτηκαν ο Κωνσταντίνος την είχε υπό την μεγάλη του εύνοια και δεν ανακάλεσε σ'  οποιαδήποτε περίσταση τις τιμές που της απέδιδε, μέχρι την τραγική κατάληξη του συζυγικού τους βίου.

Η μάχη στη Μιλβία γέφυρα έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις αποφασιστικότερες μάχες όλων των εποχών. Με τη νίκη του ο Κωνσταντίνος ανακηρύχθηκε ο μοναδικός Αύγουστος της Δύσης. Οι διώξεις κατά του Χριστιανισμού σταμάτησαν και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας προστάτευε έμπρακτα τη νέα θρησκεία, οι οπαδοί της οποίας μέχρι πριν λίγα χρόνια υφίσταντο μεγάλους διωγμούς. Τα ευνοϊκά μέτρα που έλαβε υπέρ του Χριστιανισμού είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των Χριστιανών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η ορθόδοξη εκκλησία να τον ανακηρύξει Μέγα, Ισαπόστολο και Άγιο.
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Νότα Κυμοθόη

Δεν υπάρχουν σχόλια: